Prinolithos Villas

Τοποθεσία

Το Prinolithos Villas βρίσκεται ανάμεσα στο χωριό Γαβαλοχώρι & Βάμος.

Το Γαβαλοχώρι και ο Βάμος είναι παραδοσιακά, όμορφα χωριά που βρίσκονται στον δήμο Αποκορώνου στη βορειοδυτική ακτή της Κρήτης, μόλις 25χλμ. από το κέντρο των Χανίων και την παλιά Ενετική πόλη.

Το παραδοσιακό χωριό Γαβαλοχώρι διαθέτει ένα τοπικό Λαογραφικό Μουσείο, ταβέρνες, αρτοποιείο, παντοπωλείο και ένα κατάστημα χειροτεχνίας. Ο Βάμος έχει προσεκτικά ανακαινισμένα σπίτια, στενά δρομάκια, παραδοσιακά εστιατόρια και καταστήματα, φαρμακείο, κέντρο υγείας και τραπεζικό κατάστημα.

Τα βουνά είναι ιδανικά για να απολαύσετε περιπάτους, παρακολούθηση πουλιών και βόλτες με ποδήλατα. Σε κοντινή απόσταση , μπορείτε να επισκεφτείτε αρκετές εκκλησίες, βενετσιάνικες καμάρες και πηγάδια, ρωμαϊκούς τάφους και εργοστάσιο ελαιολάδου.

Το Prinolithos Villas αποτελεί την ιδανική βάση από την οποία μπορείτε να εξερευνήσετε τη Δυτική Κρήτη.

Διπλανές Τοποθεσίες

Αλμυρίδα
Η Αλμυρίδα βρίσκεται 23 χλμ ανατολικά της πόλης των Χανίων και 13 λεπτά από τις Βίλλες Πρινόλιθος, στις νότιες ακτές του κόλπου της Σούδας και κοντά στο Ακρωτήρι Δράπανο. Είναι ένα πολύ ήσυχο θέρετρο με όλες τις βασικές ανέσεις και υπέροχη θάλασσα. Η παρθένα εξοχή και τα καταπράσινα ελαιόδεντρα γύρω από την Αλμυρίδα είναι ιδανικά για πεζοπορία και εξερεύνηση.

Χωριό Καλύβες
Οι Καλύβες είναι ένα παραθαλάσσιο θέρετρο που βρίσκεται 19 χιλιόμετρα δυτικά των Χανίων, στη νότια ακτή του κόλπου της Σούδας. Αυτό το γραφικό χωριό είναι χτισμένο σε μια εύφορη καταπράσινη κοιλάδα, όπου ρέουν αρκετά ποτάμια. Το όνομα του χωριού φαίνεται να προέρχεται από τις πρωτόγονες καλύβες που χτίστηκαν από αγρότες στους αγρούς τους, για να περάσουν τις καλοκαιρινές νύχτες. Κοντά στο χωριό, στην δυτική του πλευρά, ρέει ο ποταμός Κοιλάρης. Επιπλέον, οι διάφορες πηγές μέσα στη θάλασσα, σε συνδυασμό με τους ποταμούς, μειώνουν τη θερμοκρασία της θάλασσας.

Κεφαλάς
Ο Κεφαλάς είναι ένα μεγάλο χωριό με όμορφα δέντρα, παλιά πέτρινα σπίτια και πολλές εκκλησίες. Στην πλατεία του Κεφαλά μπορείτε να δείτε το παλιό σχολείο που τώρα λειτουργεί ως Σχολή Περιβαλλοντικών Μελετών. Δίπλα του ένα πολύ παλιό σπίτι, που έχει ανακαινιστεί και μετατραπεί σε μουσείο, γεμάτο με αντικείμενα ,που αντιπροσωπεύουν μία παραδοσιακή κατοικία ,του προηγούμενου αιώνα . Στο μουσείο η είσοδος είναι ελεύθερη και είναι ανοικτή τα περισσότερα από τα καλοκαιρινά βράδια μέχρι τις 10 μ.μ.

Παραλίες σε κοντινή απόσταση

Αλμυρίδα
Μικρή αμμώδης παραλία με αρκετά ρηχά νερά.

Παραλία Κερά
Η παραλία Κέρα βρίσκεται σε απόσταση 8χλμ. από το Prinolithos Villas, στις νότιες ακτές του κόλπου της Σούδας και κοντά στα γραφικά χωριά Καλύβες και Πλάκα. Η παραλία με τη μαλακή άμμο και μερικά βότσαλα , βρίσκεται σε ένα υπέροχο τοπίο, με πανύψηλους βράχους γύρω. Η θάλασσα είναι ρηχή και κρυστάλλινη. Δεν είναι οργανωμένη, αν και υπάρχουν πολλές επιλογές για διαμονή και φαγητό στην ευρύτερη περιοχή. Είναι μια ιδανική επιλογή για όσους δεν τους αρέσουν οι πολυσύχναστες παραλίες. Η Κερά έχει θέα στο νησί Κάργα. Στην άλλη πλευρά της παραλίας, στα δυτικά, υπάρχει ένας καταπληκτικός επιμήκης βράχος στη θάλασσα που οι ντόπιοι αποκαλούν Κάραβο (δηλαδή πλοίο) επειδή θυμίζει μια βάρκα.

Καλύβες
Στις Καλύβες υπάρχουν 2 αμμώδεις παραλίες, μία στο χωριό και μια πιο ήσυχη στα δυτικά του χωριού.

Ομπρός Γιαλός
Ο Ομπρός Γιαλός (ή Ομπροσγιαλός) βρίσκεται 11,5χλμ. από τις βίλες Πρινόλιθος, στην ανατολική ακτή της Δραπανοκεφάλας, κοντά στα χωριά Κεφαλά και Παλαιλώνι. Πρόκειται για βραχώδη παραλία με γαλάζια βαθιά νερά. Υπάρχει ένα μικρό λιμάνι με μια αποβάθρα, από την οποία οι κολυμβητές συνήθως βουτούν στα κρυστάλλινα νερά. Δίπλα στο λιμάνι υπάρχει μόνο μία ταβέρνα, πολύ γνωστή για τα πιάτα ψαριών. Η ακτή δεν είναι καλά οργανωμένη και απέχει πολύ από τις καλά οργανωμένες επιλογές διαμονής. Η θάλασσα γύρω από τον Ομπροσγιαλό είναι ιδανική για σνακ και υποβρύχιο ψάρεμα.

Κυανή Ακτή
Στην έξοδο του ποταμού Κοιλάρη, 1χλμ βόρεια των Καλυβών, βρίσκεται η ήσυχη παραλία της Κυανής Ακτής ή του Γλάρου. Ο Κοιλάρης μεταφέρει νερό από τα Λευκά Όρη. Είναι ένας από τους λίγους ποταμούς στην Κρήτη που έχει νερό όλο το χρόνο. Το θαλασσινό νερό κοντά στο ποτάμι είναι αρκετά κρύο.

Ιστορικά Μνημεία

Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων
Το Αρχαιολογικό Μουσείο των Χανίων ανήκει στην Εφορεία Αρχαιοτήτων των Χανίων. Το Μουσείο στεγάζεται στην εκκλησία της Ενετικής Μονής του Αγίου Φραγκίσκου από το 1963. Τα εκθέματα απεικονίζουν την πολιτιστική ιστορία και το χαρακτήρα της περιοχής μέσα από την Νεολιθική περίοδο έως τη Ρωμαϊκή εποχή.

Μονή Αγίου Γεωργίου στο Καρύδι
Η Μονή του Αγίου Γεωργίου στο Καρύδι (στην επαρχία Αποκορώνου) βρίσκεται περίπου 2χλμ ανατολικά του χωριού Βάμος. Το μοναστήρι εγκαταλείφθηκε για πολλά χρόνια αλλά αναστηλώθηκε το 1996 και σήμερα λειτουργεί κανονικά. Το μοναστήρι είναι το μοναδικό της επαρχίας Αποκορώνου και είναι το πιο ενδιαφέρον μνημείο λαϊκής αρχιτεκτονικής του νομού Χανίων.

Μονή Χρυσοσκαλίτισσας
Το Μοναστήρι της Παναγίας της Χρυσοσκαλίτισσας βρίσκεται 72χλμ. Νότια των Χανίων, πολύ κοντά στην υπέροχη λιμνοθάλασσα του Ελαφονησίου. Λειτουργεί ως μοναστήρι και θυμίζει ένα φρούριο, σκαρφαλωμένο σε ένα ψηλό βράχο 35 μέτρων με απέραντη θέα στη θάλασσα.

Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Γαβαλοχωρίου
Το μουσείο ιδρύθηκε το 1968 και άνοιξε επίσημα το Σεπτέμβριο του 1993. Στεγάζεται σε ένα κτίριο που αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της τοπικής αρχιτεκτονικής και στεγάζεται σε δύο ορόφους: το ισόγειο με μπαλκόνι, εσωτερική αυλή, τοξωτό σπίτι με βοηθητικά δωμάτια και ένα ημιώροφο. Μέρος του κτιρίου χτίστηκε κατά τη Βενετική περίοδο, ο πρώτος όροφος χτίστηκε στην τουρκική εποχή.

Μονή Αγίας Τριάδας
Το Μοναστήρι της Αγίας Τριάδας των Τζαγκαρόλων είναι ένα από τα πλουσιότερα και πιο όμορφα μοναστήρια της Κρήτης. Είναι χτισμένο κοντά στο αεροδρόμιο των Χανίων, στη θέση Τζομπόμυλο του ακρωτηρίου Μελέχα και στους πρόποδες του όρους Σταυρός. Η απόσταση από τα Χανιά είναι μόλις 15 χλμ.
Το μοναστήρι κτίστηκε από τους Βενετούς ευγενείς Jeremiah και Lawrence Tzagarolo. Ο Ιερεμίας ήταν διάσημος μελετητής της εποχής του με πλούσια εκπαίδευση και ήταν φίλος του Πατριάρχη Αλεξάνδρειας, του Μελέτιου Πηγά. Ο ίδιος ο Ιερεμίας ήταν υποψήφιος Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης. Επιπλέον, ο Ιερεμίας σχεδίασε και έχτισε το μοναστήρι , επηρεασμένος από τον αρχιτέκτονα Σεμπαστιάνο Σέρλιο από τη Βερόνα της Ιταλίας.

Μονή Γουβερνέτο ή Γκουβέρνο
Το μοναστήρι Γουβερνέτο ή Γκουβέρνο βρίσκεται 19 χιλιόμετρα ανατολικά των Χανίων, στη βόρεια πλευρά του Ακρωτηρίου των Χανίων, κοντά στο μοναστήρι της Αγίας Τριάδας Τζαγκαρόλων. Μπορεί να προσεγγιστεί μέσω της Αγίας Τριάδας, όπου υπάρχει μία πινακίδα ,που οδηγεί στο Γουβερνέτο.
Το μοναστήρι Γουβερνέτο χτίστηκε πριν από το 1537, όπως αποδεικνύεται από μια επιγραφή στην είσοδο του φρουρίου, που είναι ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια της Κρήτης. Πιστεύεται ότι το μοναστήρι ιδρύθηκε από ερημίτες και μοναχούς της παραθαλάσσιας Μονής Καθολικού. Το νέο μοναστήρι χτίστηκε πάνω από ένα προ υπάρχον αρχαίο ναό, ώστε να προστατευθεί από επιδρομές πειρατών.

Τάφοι Ελευθερίου και Σοφοκλή Βενιζέλου
Οι τάφοι των Βενιζέλων, βρίσκονται σε μια πολύ ιστορική τοποθεσία των Χανίων, δίπλα στην Ενετική εκκλησία του Προφήτη Ηλία στη θέση Φρουδία με πανοραμική θέα στα Χανιά. Ο ναός ήταν αρχικά αφιερωμένος στον Προφήτη Ελισσαίο, ενώ τον 16ο αιώνα προστέθηκε ο ναός του Προφήτη Ηλία.

Αρχαιολογικός χώρος Απτέρας
Η αρχαία πόλη Απτέρα ιδρύθηκε τον 8ο αιώνα π.Χ. σε πανοραμική θέση από όπου ελεγχόταν ο κόλπος της Σούδας και άκμασε στην Ελληνιστική περίοδο. Ήταν εγκαταλειφθεί στα αραβικά χρόνια, όταν καταστράφηκε από τους πειρατές (ή σεισμό).

Το παλάτι της Κνωσού
Η Κνωσός ήταν η σημαντικότερη πόλη της Κρήτης πριν από τη ρωμαϊκή εποχή και το κέντρο του πρώτου λαμπρού ευρωπαϊκού πολιτισμού, των Μινωικών.

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου
Η συλλογή των μινωικών αρχαιοτήτων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο και το μουσείο θεωρείται το κύριο Μουσείο του μινωικού πολιτισμού. Είναι χαρακτηρισμένο ως ένα από τα μεγαλύτερα και πιο αξιόλογα μουσεία στην Ελλάδα και ένα από τα πιο σημαντικά στην Ευρώπη.
Τα εκθέματά του, περιλαμβάνουν αντιπροσωπευτικά δείγματα από όλες τις περιόδους της Κρητικής προϊστορίας και της ιστορίας, καλύπτοντας περίπου 5500 χρόνια, από τη νεολιθική εποχή έως τη ρωμαϊκή εποχή. Οι σημαντικότερες συλλογές είναι αυτές που περιλαμβάνουν αριστουργήματα της μινωικής τέχνης.

Κάστρο Ιντζεδίν
Ένα τούρκικο κάστρο, χτισμένο τον 19ο αιώνα. Επίσης γνωστό ως φρούριο Καλάμι.

Φύση

Παραλία Φαλάσσαρνα
Σε αυτή την απίστευτα μεγάλη παραλία με δροσερά και βαθιά νερά θα μπορείτε να απολαύσετε, αλεξίπτωτο πλαγιάς, ιστιοσανίδα, kite surfing και άλλα θαλάσσια σπορ.

Φαράγγι της Σαμαριάς
Πρόκειται για το γνωστό φαράγγι της Σαμαριάς, όπου χιλιάδες επισκέπτες έρχονται στην Κρήτη και διασχίζουν πεζοί . Πρόκειται για μια πεζοπορία μήκους 16 χιλιομέτρων (κυρίως κατά την κατηφόρα) – που διαρκεί ολόκληρη ημέρα. Μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας φτάνοντας στον Ομαλό, με τη χρήση του τοπικού λεωφορείου από το κεντρικό σταθμό λεωφορείων των Χανίων ή με οργανωμένη περιήγηση (ζητήστε μας, ενώ μένετε μαζί μας).

Το φαράγγι του Θερίσου
Πρόκειται για ένα μοναδικό φαράγγι, το οποίο διασχίζετε οδηγώντας, για να φτάσετε στο ιστορικό χωριό Θέρισσο όπου υπάρχουν πολλές ταβέρνες και ένα μουσείο αντίστασης.

Φαράγγι του Ίμπρου
Μια σύντομη και εύκολη πεζοπορία (περίπου 8χλμ) που προέρχεται από τα τελευταία σπίτια του χωριού και τελειώνει στο χωριό Κομιτάδες. Δεν απαιτείται οδηγός. Μόλις στο χωριό Κομιτάδες μπορείτε να πάρετε ένα ταξί ώστε να επιστρέψετε στο αυτοκίνητό σας (ή εάν θέλετε να επιστρέψετε πεζοί πίσω).

Φαράγγι της Αράδαινας
Το βαθύτερο φαράγγι στα Χανιά είναι το φαράγγι της Αράδαινας. Το βάθος 138 μέτρων είναι ιδανικό όχι μόνο για περιηγήσεις στα αξιοθέατα αλλά και για πεζοπορία, αλλά και για το άλμα bunjee. Η πεζοπορία μέσα στο φαράγγι μέχρι την έξοδο στην μαγευτική παραλία του Μαρμαρά είναι μια αξέχαστη εμπειρία για όσους επιχειρούν την κάθοδο του φαραγγιού.

Λιμνοθάλασσα Μπάλος
Η περίφημη λιμνοθάλασσα του Μπάλου βρίσκεται περίπου 56 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Χανίων και 17 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Κισάμου, που σχηματίζεται μεταξύ του ακρωτηρίου Γραμβούσα και του μικρού ακρωτηρίου Τηγάνι και κάτω από την περιοχή του Πλατυκίνου. Ο Μπάλος φημίζεται για τα γαλαζοπράσινα νερά του, την άγρια φυσική ομορφιά και το όμορφο εξωτικό τοπίο.

Παραλία Ελαφονησίου
Το Ελαφονήσι βρίσκεται 76 χιλιόμετρα δυτικά των Χανίων και 5 χιλιόμετρα νότια της Μονής Χρυσοσκαλίτισσας, στο νοτιοδυτικό άκρο της Κρήτης. Το Ελαφονήσι είναι μια επιμήκης χερσόνησος, η οποία συχνά διασπάται σε δύο μέρη από το νερό δίνοντας την εντύπωση ότι είναι ένα ξεχωριστό νησί. Το Ελαφονήσι είναι προστατευόμενη περιοχή του Natura 2000. Το νησί είναι γεμάτο από αμμόλοφους με θαλάσσια κρινάκια. Η απειλούμενη θαλάσσια χελώνα και πολλά άλλα σπάνια ζώα και φυτά βρίσκουν καταφύγιο στο νησί. Απαγορεύεται αυστηρά η αφαίρεση φυτών, ζώων, κογχυλιών και άμμου από την περιοχή.

Λίμνη Κουρνάς
Η μόνη λίμνη γλυκού νερού στην Κρήτη! Ένα καλό μικρό ταξίδι για να απολαύσετε μαζί με την οικογένεια σας την υπέροχη θέα στα βουνά, τη λίμνη και τη θάλασσα. Περπατήστε στη λίμνη, ψαρέψτε με πετονιά, ταΐσετε τις πάπιες και κάντε ένα σνακ / γεύμα σε ένα από τα πολλά καφέ / ταβέρνες.

Σπήλαιο των Ελεφάντων
Το υποβρύχιο Σπήλαιο των Ελεφάντων βρίσκεται στο Δρέπανο του Ακρωτηρίου, στο νομό Χανίων και έξω από τον κόλπο της Σούδας. Τα ευρήματα είναι φανταστικά εκτός από την εκπληκτική ομορφιά της σπηλιάς.
Η είσοδος της σπηλιάς έχει ύψος 9 μέτρων, πλάτος 6,5 μέτρων, ξεκινά σε βάθος 10 μέτρων κάτω από τη στάθμη της θάλασσας και συνεχίζει σε μια σήραγγα μήκους περίπου 40 μέτρων. Η οροφή της σπηλιάς είναι γεμάτη από κοκκινωπούς σταλακτίτες. Στο νερό, υπάρχουν πολλοί σταλακτίτες, οι οποίοι δηλώνουν ότι το δάπεδο της σπηλιάς δεν έχει καλυφθεί από νερό. Επιπλέον, ο αέρας μέσα στο σπήλαιο ανανεώνεται.
Τα σημαντικότερα ευρήματα της σπηλιάς ήταν η ταυτοποίηση του παλαιοντολογικού υλικού που αποτελείται κυρίως από οστά των ελεφάντων και ένα πολύ μικρό ποσοστό οστών ελάτων (Cervidae). Αυτά τα ευρήματα ήταν καινούρια για την Κρήτη, είναι τα μοναδικά που προέρχονται από υποθαλάσσια σπήλαια.